Bli en nöjd badtunneägare – den stora köpguiden 2.0

Så du går i tanken att investera i en badtunna? Grattis! Du kommer inte bli besviken.

Men vilken modell ska du välja? Vilken uppvärmning passar bäst? Måste du ha alla tillbehör?

Med denna köpguide ska vi försöka hjälpa till dig på traven att välja en badtunna som passar dig bäst.
 

Innan köp

Kanske har du alltid haft en dröm om att ha en alldeles egen badtunna hemma på villatomten att sjunka ner i med familj eller goda vänner, eller kanske bor du i lägenhet i stan men vill ha en tunna på lantstället att kunna åka ut till och bara hitta lugnet, eller har du en verksamhet där en badtunna skulle höja upplevelsen hos dina kunder?

Alla har sin egen utgångspunkt när det gäller köp av badtunna, det vet vi om och har tagit fasta på.
En bra start att hitta rätt modell för dig är att fundera över frågorna nedan:

  • Ungefär hur ofta och vilken tid på året du tror du kommer att använda din badtunna som mest?
  • Hur många kommer ni vanligtvis vara när ni badar?
  • Ska den vara fristående eller byggas in i altan?
  • Hur mycket underhåll du kan tänka dig att ha?
  • Vilken budget har du?

 

Material

Trä
Badtunnor finns i alla möjliga färger, former – och material.
Ett klassiker är en badtunna helt i trä, och bygger på att brädorna kläms ihop av ett omliggande stålband och håller tätt tack vare att träet sväller när tunnan är full med vatten.
Det är också därför man kan se att en trätunna läcker när den är helt ny eller om den stått utan vatten ett tag, detta brukar upphöra när träet åter sugit åt sig vatten.
En badtunna i trä är billigare i inköp, men som med allt trä – särskilt i kontakt med vatten – är det svårt att skydda och livslängden är begränsad. Det går att öka livslängden på en trätunna genom att välja en tunna i värmebehandlat trä vilket gör att bla. formstabiliteten ökar kraftigt  samt blir mycket motståndskraftig mot röta.

Badtunnor i trä 

Glasfiber / Plast
Det helt klart populäraste materialet på badtunnor idag är
glasfiber. 
Dessa tunnor har både längre livslängd och smidigare underhåll än en badtunna i trä, och är både snygga, mer hygieniska och erbjuds i flera olika färger.
Tack vare att man gjuter glasfiber och plastinsatserna i formar kan man variera modeller utifrån storlek, form och om man vill ha en invändig eller utvändig kamin.
Man sparar dessutom på vattenåtgången och därmed uppvärmningstiden då man inte behöver fylla med “onödigt” vatten under bänkarna.    

Att en badtunna i glasfiber dessutom är helt tät och relativt lätt i konstruktionen gör den idealisk för inbyggnad i altan och terrasser eller om man har en gammal tunna som börjat läcka och vill renovera eller bygga själv.

Badtunnor i glasfiber (Koriks)

Badtunnor i glasfiber (Skytub)

Badtunnor i plast

Aluminium
Om du är ute efter en riktig slitstark badtunna ska du välja en badtunna i aluminium.

En badtunna i aluminium är oftast dyrare i inköp, men ska du ha din badtunna i exempelvis en verksamhet med flera badare dagligen, eller om du är ute efter en framtidssäkrad badtunna är en aluminiumtunna det säkraste valet. Du får även en tunna som håller sig varm längre per eldning tack vare aluminiumets värmeledande egenskaper, och för att skydda ytan ytterligare och inte riskera att få fula oxideringsfläckar av klor och liknande är våra aluminiumtunnor behandlade med en sk. “X-line beläggning”.

Badtunnor i aluminium 

Storlekar 

Ska du ha din nya badtunna i sommarstugan där det bara är du och din partner eller kommer ni bjuda in hela gatan på poolparty? 
Det är lätt att tänka att man vill ha så stor tunna som möjligt för att ha kunna få plats om man blir många, men tänk på att valet av storlek påverkar allt från vattenmängd, vedåtgång, och uppvärmningstid. Tänk snarare efter hur många ni oftast kommer vara när ni badar och välj storlek efter det. 

Badtunna för 2 personer

Badtunna för 5 personer

Badtunna för 10 personer

Badtunna för 12 personer

Uppvärmning

Vedkamin
En badtunna värms traditionellt upp med hjälp av en vedkamin.
Alla våra kaminer är väl beprövade och utformade för bästa möjliga värmeutväxling och går att få både som invändig, utvändig eller integrerad modell, tillverkade i tåliga material såsom marinaluminium eller rostfritt stål, beroende på leverantör.
Den populäraste modellen är idag en tunna med kaminen utanför tunnan, då får du mer plats i tunnan, mindre aska och vedrester i vattnet och även något snabbare uppvärmning.
Har du däremot en mindre modell, en placering på tunnan som inte tillåter en extern kamin eller helt enkelt vill ha den klassiska modellen men invändig kamin så fungerar den också mycket bra. Vår nyaste modell med kaminen inbyggd under sitsen kombinerar fördelarna med en extern kamin med platsbesparingen från en intern kamin.  

Badtunna 1100l med intern kamin (Skytub)

Badtunna 1200l med extern kamin (Koriks)

Badtunna 1100l med integrerad kamin (Skytub)

Eluppvärmning
Vill du gå ifrån traditionen med vedeldad tunna och ha ett riktigt bekvämt badtunneägande finns vårt kit för eluppvärmning.
Med denna kombination av cirkulationspump, filter och elvärmare har du alltid ett varmt bad redo att stiga ner i. Slipp eldning, sönderfrysta kaminen, och få ett renare vatten tack vare det medföljande sandfiltret.
Få bekvämligheten av ett spabad till priset av en badtunna!

Går att kombinera med alla Koriks badtunnor avsedda för extern kamin.

Tillbehör & Tillval

Isolering
Kommer du använda din badtunna vintertid och dessutom planerar att ha den vattenfylld mellan baden rekommenderas att isolera badtunnan.
Om du väljer att isolera badtunna kommer du i första hand märka det efter första badet då vattnet bara tappar några grader efter första dygnet,och planerar du att bada flera dagar efter varandra kan du korta uppvärmningstiden mellan gångerna och spara in på både ved och uppvärmningstid.
En isolerad tunna ger även ca. 25-20% kortare uppvärmningstid än en tunna utan isolering.
För badtunnor som levereras med elvärmare krävs isolering för bästa funktion.

Du kan välja att isolera din tunna själv eller välja att få din tunna sprutisolerad med 30-50mm polyuretanskum direkt från fabrik.
Tänk också på att en stor del av värmen går ut uppåt, så för att inte tappa funktionen av isoleringen under och på sidorna bör även någon form av lock användas.    

Lock
För att hålla din tunna fräsch och hel bör alltid någon form av lock användas när du inte badar, detta oavsett om du har vatten i eller inte.
Och förutom skydd ger ett lock också snabbare uppvärmning och längre värmehållning. Lock finns i flera olika modeller och prisklasser, allt från enklare
överdrag i pvc och trälock till plast/glasfiberlock och isolerade lock i konstläder.

På modeller där kaminen sitter på insidan så kommer överdelen av kaminen att sticka upp över kant, till dessa finns anpassade lock för såväl badtunnor från Skytub och Koriks.
Se respektive modell för mer info. 

Vattenvård och rening
Även om du använder helt “rent” kranvatten finns där alltid små bakterier som vid uppvärmning får en utmärkt miljö att växa och frodas i. För att undvika detta bör alltid ett någon form av bakteriedödande medel användas så länge du inte har möjlighet att byta vatten mellan varje bad. Klor är det vanligaste medlet och tillsätts enkelt genom tabletter i en doserare och testas sedan tillsammans med ph-värdet regelbundet. Ofta följer även större partiklar med i vattnet såsom gräs, jord, hår, löv etc. vilket gör vattnet ganska ofräscht efter ett tag, då kan ett sandfilter användas som i kombination med ex. klor håller ditt badvatten fräscht länge.    

Övriga tillbehör

För att få din badtunna så personlig som möjligt finns en rad olika tillbehör att kombinera med din tunna. Allt från praktiska tillbehör som stege/trappa, gnistskydd, barer, bubbelsystem och belysning som höjer upplevelsen av ditt bad.

Läs mer om belysning & bubbelsystem

Läs mer om stegar och drinkbrickor

Se övriga tillbehör

Vi hoppas att du med denna guiden har fått lite hjälp på traven i ditt val av badtunna. 
För att ta del av detta eller om du har andra frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss.

Var denna artikel användbar? Lämna gärna en kommentar eller del i sociala medier. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *