Magnus & Jessica byggde drömaltanen

Vi befinner oss hemma hos Magnus & Jessica i villan på bostadsområdet i den lilla kommunen Mullsjö i Västergötland.
Paret flyttade in i huset för sex år sedan, och redan från början var planen klar: Jag har alltid sagt att vi ska ha en badtunna säger Jessica. 
Vi hade egentligen tänkt att ha en fristående badtunna säger Magnus och fortsätter, men i samband med en dränering av baksidan för något år sedan fick vi riva ett gammalt skjul, och då kommer planerna upp om ett stort altandäck med nedsänkt tunna istället. Sagt och gjort, paret började skissa på uteplatsen, och efter att ha bollat sina idéer med en vän som är arkitekt var dags att sätta igång och efter många arbetstimmar på egen hand (och lite hjälp från några vänner) står nu däcket färdigt närmare 80m² stort, och rymmer såväl loungedel, soldäck – och självklart den efterlängtade badtunnan.

 

Fick hjälp att välja badtunna

En tunna i plast eller glasfiber hade vi tänkt med tanke på skötseln, men från början såg vi nog framför oss en klassisk modell med nedsänkt kamin, men efter att ha pratat med er på J&L Habo och blivit introducerade för den utvändiga kaminen såg vi fördelarna med gott om plats inuti samt att vi kunde bygga bort kaminen från själva däcket.

Valet föll så på ett isolerat altanset i glasfiber på 1200l, färdigmonterad på en kraftig stomme i trä med utvändig kamin på 30kw tillsammans med invändig belysning, isolerat lock och gnistskydd till skorstenen. En beställning gjordes och ett par veckor senare levererades badtunnan direkt hem till parets villa lagom till plintarna hade placerats ut.

 


Ångrar inte en sekund
Att vi valde till isolering och isolerat lock ångrar jag inte en sekund säger Magnus, som är den som oftast får sköta uppvärmningen, Att fortfarande ha 32-35c i vattnet dagen efter gör att det går väldigt snabbt att få upp värmen igen. Vi var väldigt imponerade av hur effektiv den utvändiga kaminen är, och i vintras fick vi kyla vattnet med snö då vi råkade elda upp i 50 grader.

Och just när det gäller kaminen har paret fått till en både snygg och praktisk lösning, snyggt inbyggd under däcket med enkel eldning utifrån och där skorstenen diskret sträcker sig strax över det nybyggda insynsskyddet.

 

Den självklara samlingsplatsen

Det nya däcket har imponerat på vänner och bekanta och blivit den självklara samlingsplatsen när vädret tillåter, och när det gäller badtunnan finns det även planer inför kommande sommar. Tanken är att vi ska komplettera med ett tunnare plastlock för att kunna svalka oss i den under varma sommardagar, för att sedan värma upp den till skönare badtemperatur under kvällarna.

Men först väntar en höst och vinter med många rykande bad under frostkalla nätter.

Vill du också bygga ner din badtunna i altanen?
Se våra färdiga altanset.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *