Så mycket kostar driften av en eluppvärmd badtunna

En eluppvärmd badtunna har genom sitt bekväma ägande blivit ett populärt alternativ vid val av värmekälla, och är för många den perfekta lösningen när man vill slippa elda före bad utan bara kunna lufta på locket och kliva i.

En lika vanlig som befogad fråga vi får kring detta är vad det kostar att ha sin badtunna uppvärmd.
Ett sätt att få reda på detta är att räkna fram vad den teoretiska förbrukningen blir, men då det är så många fler faktorer än siffran på pappret som avgör hur stor energiförbrukning din badtunna kräver valde vi att göra ett en egen mätning på en badtunna i drift.

 

Förusättningar

Testet genomfördes på en stor isolerad badtunna 1600l (10p) med isolerat lock under vintermånaderna. Under testperioden ingick i snitt 2 bad i vecka, ett vattenbyte, värmehållning 40 grader och underhållsvärme 10 grader.
För att få reda maxförbrukningen under perioden var anläggningen igång dygnet runt under testperioden, vid uppvärmd badtunna rekommenderas däremot en drifttid på 6-12h/dag beroende på säsong.

 

Resultat

Under uppvärmningsfasen (7-40c): 42kw/dygn

Förbrukning under värmehållning (40c) med i snitt 2 bad/vecka inkl. vattenbyte: 582kw/mån

Under testperioden gick anläggningen dygnet runt, medans vid normal drift rekommenderas 6-12h/per dygn för fullgod filtrering och värmehållning. Detta regleras enklast genom att koppla pump och värmare till en timer och därigenom fördela drifttiden under hela dygnet (desto kallare utetemperatur desto tätare intervaller).

582 / 2 = 291kw/mån

Elpriset på den aktuella fastigheten var under provperioden 168öre/kwh inkl nätavgift.

291 x 1,68 = 488kr/mån

 

Sammanfattning

Som testet visar ligger den stora kostnaden inte helt överraskande i själva uppvärmningen av vattnet. Vid kontinuerlig drift slår endast värmaren till när detta krävs (termostatstyrd) och förbrukningen blir därmed lägre ju längre vi kan hålla badtunnan uppvärmd utan att pendla upp och ner i temperatur.
Med andra ord vill man försöka undvika vattenbyte i onödan, och det finns heller ingen större vinning i att sänka ner till en lägre underhållstemperatur mellan baden för att sedan höja upp igen när det är baddags då värmaren istället får jobba mera.
Däremot brukar det vara bra att ställa upp tempen något under bad då tunnan står utan lock och badarna som rör sig i vattnet skyndar på värmeförlusten.

 

 

Observera att angivelserna ovan gäller på en testad tunna och variationer förekommer beroende på årstid, geografiskt läge, storlek på badtunna, användning m.m.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *